Ваша школа: LSE Online, Україна

Як визначити рівень англійської мови та оптимізувати навчання

09 лютого 2024

423

Юлія Кулина

Викладач LSE

Юлія Кулина

Ви вирішили нарешті взятись за вивчення англійської мови. З чого почати?

Оцінка знань – це STEP 1 на старті у напрямку успішного опанування мови. У цьому матеріалі розглянемо, як дізнатися свій рівень англійської та покращити навички, сфокусувавшись на особистих мовних потребах.

Як визначити рівень володіння англійською

Існує кілька загальних методів для визначення своїх надбань в мові як у дорослих, так і у дітей.

1. Оцінка за мовною компетенцією:

  • рівень Початківець (Beginner): майже або повністю незнайомий з англійською мовою.
  • рівень Елементарний (Elementary): розуміння основних слів та фраз, базовий рівень англійської.
  • рівень Нижче середнього (Pre-Intermediate): розуміння простих речень та слів у рутинних побутових ситуаціях.
  • рівень Середній (Intermediate): розуміння основного змісту текстів на загальні теми, вміння писати короткі тексти.
  • рівень Вище середнього (Upper-Intermediate): розуміння більш складних текстів, вміння спілкуватися та писати тексти на різні теми.
  • рівень Підвищений (Advanced): розуміння складних академічних текстів, вміння вести діалог із використанням широкого спектру граматичних норм.
  • рівень Експертний (Proficiency): володіння англійською мовою майже на рівні носія мови.

2. Компʼютерні тестування:

Використання автоматизованих діагностичних тестів на базі ШІ онлайн, таких як Pearson, Duolingo та інші.

3. Розмова з носієм мови або викладачем:

Спілкування з викладачем або краще носієм мови допомагає визначити справжній рівень володіння мовою. Але він саме допомагає, а не є єдиним інструментом, адже окрім усного спілкування потрібно також оцінити ваш рівень володіння граматичними нормами.

4. Складання мовного іспиту:

Перевірка + сертифікація знань під час міжнародних мовних іспитів.

Поєднання кількох цих методів може надати більш точну картину знань мови. Важливо пам'ятати, що сьогодні будь-яке оцінювання повинно відповідати вимогам CEFR (Common European Framework of Reference). Це система від A1 (Beginner) до C2 (Proficient), яка є стандартом для визначення мовних рівнів в Європі.


Як можна покращити свої навички володіння англійської мови?

Ми склали умовний короткий туторіал з порадами, який допоможе оптимізувати процес вивчення мови.

Визначити задачі вашої майбутньої англійської.

Глобально навчання починається з активної залученості та зосередженості. Вони слугують тригерами для нейропластичності, ефективного фідбеку мозку на досвід, що надходить тут і зараз. Скажемо відверто, ми не самі дійшли цього висновку, підслухали це з подкасту випускника Стендфорду, американського нейробіолога Ендрю Г'юбермана, супервідомої постаті у сфері досліджень мозку.

Отже, у розмові про хитрощі у вивченні мов він наголошував, що лише за умови максимальної залученості та концентрації мозок буде ефективно сприймати нову інформацію. Тепер думка від нас - заохотити себе до чогось найпростіше, коли знаєш, навіщо. Активувати залученість допомагає мета. Ми не вчимо основи цифрової валюти, якщо не плануємо займатися криптою. Згодні?

Будь-яка мова - це інструмент, за допомогою якого ми розв'язуємо певні питання. Наприклад, спілкуємося на роботі, виступаємо або слухаємо доповіді на конференціях, навчаємось та живемо в англомовному середовищі. Визначити для чого потрібна англійська важливо не лише тим, хто на старті вивчення, а й тим, хто давно біжить у марафоні її вдосконалення. Коли ви вже володієте певними навичками, варто точно знати, яку з них взяти в фокус під час подальшого навчання - читання, аудіювання, можливо, просто практику усного мовлення та розширення лексичного словника.

Переїхали 2 роки тому в Англію і вже більш-менш вільно спілкуєтесь, проте письмо - ваш біль? Оберіть курс "бізнес", де ви навчитесь вести ділове листування та складати CV, щоб підвищити ліквідність своєї англійської на ринку праці. Бажаєте в майбутньому скласти IELTS, TOEFL, Pearson? То починати потрібно саме з курсу підготовки до бажаного міжнародного іспиту.

Потрібно збагнути, що англійська не живе поза контекстом. Буде розуміння, для чого вона, буде мотивація її вчити. Стоп, у вас немає мети? Можливо, великої ні, але маленькі цілі точно знайдуться. Netflix без субтитрів, автентична західна преса, світові тренди без перекладу, текст з біомедицини в оригіналі на PubMed? Серед цих не загубились ваші? Ми впевнені, у вас їх ще безліч! Якщо у вас немає великої чіткої мети, визначте в процесі діагностики знань, яка англійська потрібна саме вам.

Одразу йти в практику.

Навіть якщо ви вирішили самостійно розвивати свої вміння, навички та знання англійської, не починайте з теорій. Немає сенсу шукати старі підручники зі шкільної програми або скуповувати усі нові, щоб почати з граматики. Вивчивши структури Conditionals, ви не отримаєте гарантії, що одразу ідентифікуєте та зрозумієте їх у контексті. А ще гірше, під час вивчення правил ви не будете розуміти, навіщо вони вам та як їх використовувати.

Ми як досвідчені викладачі скажемо, що граматика без практики викликає страх, паніку та розчарування. Памʼятайте - вам потрібна залученість, а з таким підходом її просто не буде. Тому радимо одразу йти у практику та вивчати мову у контексті. Наприклад, увімкнути подкаст або відкрити блог публічної особи, побачити якусь конструкцію та дослідити її з цікавості. Сподіваємося, ви не подумали, що ми виступаємо проти освітніх ресурсів? Звісно, звірятися з підручниками потрібно, але краще це робити в процесі практики, а не окремо від неї.

Хтось може припуститися думки, що потужне збільшення словникового запасу через заучування великої кількості слів - це достатньо практично. Мусимо і тут наголосити на контексті. Важливий МЕТОД збільшення лексикону, а саме - комунікація. Навичка говоріння ЗАВЖДИ йде в паралель вивченню нових слів і при цьому тренує вміння доречно їх використовувати. Головне - не скільки знати слів, а як їх вводити у живі фрази.

Якщо вам потрібна англійська мова для реального спілкування в будь-яких життєвих ситуаціях, обирайте комунікативний підхід у вивченні мови. З огляду на це шукайте відповідні навчальні ресурси, програми та викладачів. Якщо на вашому шляху зустрінуться репетитор або мовна школа, які запропонують комунікативну методику, погоджуйтеся без вагань. Бо повне занурення у мову з першого заняття - вибір найпрогресивніших сучасних фахівців мовної освіти. З ним немає інших сценаріїв оптимізації навчального процесу, окрім як йти одразу у практику Чому? Тому що в центрі навчання - реальні запити студента до мови, а не теорія, граматика чи архіви слів.

Ми не будемо скромними й запрошуємо вас вивчати англійську за комунікативною методикою в LSE!

Рекомендований курс на тему

Онлайн-англійська: дорослі
online

Онлайн-англійська: дорослі

2280 грн за 4 тижні

початок

19.02.24

триває

5 міс.
Онлайн-англійська: діти
online

Онлайн-англійська: діти

1950 грн за 4 тижні

початок

04.09.23

триває

10 міс.
Онлайн-англійська: підлітки
online

Онлайн-англійська: підлітки

2220 грн за 4 тижні

початок

04.09.23

триває

10 міс.

Інші статті блогу

16

0

Який ти, B2, або на що спроможний Upper-Intermediate
вчити англійську мову
англійська для дорослих
англійська для дітей
онлайн англійська
розмовна англійська
англійська для школярів

Який ти, B2, або на що спроможний Upper-Intermediate

Наталя Савченко

Викладач LSE

Наталя Савченко

13 травня 2024

Докладніше

79

0

Як запитувати англійською: 6 типів запитань
вчити англійську мову
англійська для дорослих
англійська для дітей
онлайн англійська
розмовна англійська
англійська для школярів

Як запитувати англійською: 6 типів запитань

Анна Гапоненко

Викладач LSE

Анна Гапоненко

02 травня 2024

Докладніше

234

2

Як швидко заговорити англійською: практичні поради
вчити англійську мову
англійська для дорослих
англійська для дітей
онлайн англійська
розмовна англійська
англійська для школярів
англійська для початківців

Як швидко заговорити англійською: практичні поради

Євгенія Добролежа

Викладач LSE

Євгенія Добролежа

08 квітня 2024

Докладніше

268

7

Гучний хіт у світі кіно «Бідолашні створіння»: розбираємо англійську лексику
вчити англійську мову
англійська для дорослих
онлайн англійська
розмовна англійська

Гучний хіт у світі кіно «Бідолашні створіння»: розбираємо англійську лексику

Дарина Коновалова

Контент-менеджер LSE

Дарина Коновалова

01 квітня 2024

Докладніше

Ми використовуємо cookie-файли для надання вам найбільш актуальної інформації. 
Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь на використання cookie-файлів. 

Політика конфіденційності